Kompletowanie małego wyposażenia to ważny element urządzania kuchni, która ma być funkcjonalna i ma sprawiać, że gotowanie będzie przyjemnością. Wśród kuchennych akcesoriów ważne miejsce zajmują noże. Te jednak wymagają także właściwej konserwacji – dlatego w każdej kuchni przyda się specjalna stalka do noży.
Jaki zestaw noży kuchennych wybrać?
Wybór kuchennych noży tylko z pozoru wydaje się prosty. Sklepy oferują ogromny wybór, jeśli chodzi o rodzaje ostrza, wykończenie, zastosowane w produkcji materiału.
O czym więc pamiętać podczas zakupów? Po pierwsze w kuchni muszą znaleźć się noże o różnym przeznaczeniu: inny do warzyw, do mięsa, do pieczywa czy do owoców. Kluczowa jest także rękojeść: stabilna, dobrze leżąca w dłoni, wykonana z mocnego, odpornego na zniszczenia materiału. Ostrze z kolei powinno być trwałe, z właściwym przeznaczeniu wykończeniem, najlepiej wykonane ze szlachetnej stali nierdzewnej.
Czym się kierować przy zakupie stalki do noży?
Kompletując zestaw noży do wymarzonej kuchni, nie można zapomnieć o jeszcze jednym gadżecie: stalce do noży. Ten niewielki sprzęt ma ogromne znaczenie, jeśli chodzi o utrzymanie noży w dobrym stanie.
Te bowiem nawet jeśli są traktowane z godnie z zaleceniami producenta, i tak z czasem ulegną stępieniu na skutek kontaktu z żywnością. Będą więc wymagały konserwacji. Użycie stalki do noży pozwoli szybko przywrócić im ostrość.
Jaką ostrzałkę kupić? Poręczną, taką, która dobrze leży w dłoni i pozwala wygodnie i szybko naostrzyć nóż. Ręczna czy automatyczna – to kwestia indywidualnych preferencji.
Jak odpowiednio dbać o kuchenne noże i jak często je ostrzyć?
Kuchenne noże dobrej jakości to zakup na lata. Będą długo służyć, pod warunkiem, że będą odpowiednio traktowane. Jak o nie dbać i jak je konserwować?
Warto unikać przechowywania noży z innymi, zwłaszcza twardymi przedmiotami, które mogą uszkodzić ostrze. Lepiej nie myć ich w zmywarce, a także unikać mocnych detergentów. Zawsze należy kroić na desce i używać odpowiedniego rodzaju noża. Bardzo ważna jest także konserwacja, polegająca na regularnym ostrzeniu. Gdy tylko ostrze straci swoje właściwości i krojenie stanie się uciążliwe, należy użyć profesjonalnej stalki do noży.