W wielu sklepach, na stacjach benzynowych, a nawet w aptece można nabyć łakocie w formie cukierków, lizaków czy też rozpuszczalnych gum, które zawierają w sobie witaminy. Słodycze te są chętnie spożywane przez dzieci, ponieważ składają się z gęstej masy oraz syropu, który zawiera w sobie rozpuszczone witaminy. Często reklamowane są również jako zdrowe zamienniki tradycyjnych słodyczy, jednak przed zakupem dużej ilości tego typu produktów dla swoich pociech, warto zastanowić się, czy są one tak zdrowe, jak zapewniają o tym ich producenci.
Witaminy w składzie aptecznych cukierków dla dzieci
Najczęściej dodawanymi witaminami do składu cukierków, promowanych jako zdrowsze zamienniki słodyczy, są przede wszystkim witaminy: C, E oraz te z grupy B (między innymi: B1, B2, B6, B12, kwas foliowy), a także witamina K, znajdująca się zazwyczaj w słodyczach dla dzieci pochodzenia aptecznego. Warto mieć na uwadze, że niektóre paczki tego rodzaju słodyczy zawierają znikomą ilość witamin, podczas gdy inne pokrywają ponad dwukrotnie dzienne zapotrzebowanie na poszczególne witaminy.
Spożywanie „zdrowych” słodyczy z umiarem
Warto jednak mieć na uwadze, że paczki cukierków lub też żelków promowanych jako „zdrowe” nadal pozostają słodyczami. Nie należy więc pozwalać dziecku na spożywanie ich w nadmiernych ilościach ze względu na sporą zawartość cukru. Co więcej, cukier nierzadko pozostaje głównym składnikiem tych łakoci. Mogą być one również słodzone przy udziale: syropu glukozowo-fruktozowego lub też słodzika. W celu uzyskania konkretnej barwy cukierków witaminowych dodawana jest także koszenila, którą pozyskuje się ze sproszkowanych mszyc. Według specjalistów w dziedzinie alergii żywieniowych może ona wywoływać reakcje alergiczne. Na rynku zdarzają się jednak produkty, słodzone za pomocą ksylitolu lub też stewią, stanowiące tym samym zdrowsze wyjątki.
Zdrowe zamienniki słodyczy dla dzieci
Jeśli dziecko ma ochotę na słodycze, warto samodzielnie przygotować mu zdrową przekąskę zamiast korzystania z gotowych pokarmów zawierających masę niezdrowego cukru, nawet jeśli mają one w swym składzie witaminy. O wiele lepszym rozwiązaniem jest na przykład podanie mu pucharku mrożonych owoców w towarzystwie jogurtu naturalnego i otrębów. Poza tym warto również skorzystać z sokowirówki lub też wyciskarki do soków, by przygotowywać dziecku pyszne i zdrowe napoje z wyciśniętych owoców. Chcąc zrobić z nich lody w formie sorbetu, wystarczy jedynie zamrozić sok wlany wewnątrz foremek i odczekać około dwie godziny.
Rozwiązań na zastąpienie tradycyjnych słodyczy o owocowym posmaku zdrowymi i organicznymi przekąskami jest mnóstwo. Wystarczy jedynie korzystać z darów natury, podając je w odpowiedni sposób.